SUBFRAU bildades 2001 av 8 kvinnor från Finland, Sverige, Norge och Island, alla kurskamrater på Teaterhögskolan i Helsingfors. SUBFRAU kom till efter en tre veckor lång dragking kurs med den skotska perfromanceartisten Diane Torr.

Vi var arga och understimulerade på grund av bristande jämställdhet och uttalad sexism
inom skådespelarutbildningen.

Men efter kursen med Diane Torr var vi lyckligt nyfödda dragkings som gav teatern, skådespelandet och scenen en sista chans.

Efter 2001 har SUBFRAU fungerat som ett konstnärligt kollektiv där vi tillsammans utforskat och utmanat teatern och dess möjlighet att producera scenkonst.

SUBFRAU har producerat 7 helaftonsföreställningar, vi har hållit otaliga workshops, vi har turnerat i hela Norden.

SUBFRAU gjorde sin första föreställning ”Kravattkontroll” på 4 dagar, vi bjöd in oss själva till Kvinnoteaterfestvalen i Torneå-Haparanda, vi spelade i ett tält som blåste omkull, vi röstade på oss själva och fick festivalens publikpris. Vi åkte till Berlin och repeterade i en lägenhet, vi tänkte att om allting som visas på våra scener måste vara perfekt kan ingenting visas, vi tänkte att även Rolling Stones hade sin första spelning någonstans och vi tänkte att det är fan så mycket bättre att åka till Berlin med något vi repat in på 2 dagar än att inte åka alls. Vi har rasat mot strukturer men vi har gjort det som de individuella konstnärer vi är och vi har i våra arbetsformer sökt former för arbete som hanterar den makt vi inte har, men ännu mer den vi faktiskt har.

SUBFRAU bildades 2001 och har sedan dess producerat och förverkligat omfattande turnéer, spelat på otaliga festivaler, bland annat Tammerfors Teatersommar 2009. År 2011 tog gruppen tog en konstnärlig paus.

10 år senare är det dags igen.

You can take the girl out of SUBFRAU but you can’t take the SUBFRAU out of the girl.