Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

l START l BAKGRUND l PRODUKTIONER l WORKSHOP l ENSEMBLE l PRESS l "ETT EGET RUM" l KONTAKT l
 

SUBTALES – arior från medelklassen
Regi: Ellen Nyman.
Scenografi & Kostym: Sissel Romme Christensen.
Kompositör och ljudtekniker: Henrik Rambe.
Ljus: Carina Persson.
Ljustekniker: Johanna Halldin.
Producenter: Guro Store, Vanessa Nordqvist, Hanna Sersam och Anders Mattsson.
Föreställningen producerades i samarbete med Malmö Stadsteater.

 
I tio år har Subfrau utmanat våra nordiska uppfattningar om könsroller.
Nu är det tid för realitycheck. Hur jämställt lever vi egentligen?
Vi riktar luppen mot oss själva, mot vår självständighet och inte minst mot den feminism som vi så hårt värnar om - vårt Nordiska flaggskepp. Vi sorterar sopor. Vi hoppas att även de små sakerna kan förändra.Vi funderar över döden. Vi lägger mysigt familjliv med fredagspizza framför brasan bakom oss. Vi lämnar skeppet.

Vi hyllar Moa Martinsson och Spiderman. Vi sjunger. Vi skriker. Vi slåss. Vi flyger.
Vi dansar. Vi har roligt och är arga.
Vi kämpar.
Och undrar om Gud är man - eller vem är det som skapar allt motstånd?
Vi gör det bästa vi kan och lite till. På svenska. På finska. På norska. På isländska.
Vi vill åt strukturerna! Så in i Norden..

”SUBTALES..” hade premiär 21 januari 2011 på Malmö Stadsteater. Efter en spelperiod i Malmö turnerade föreställningen i Helsingfors, Åbo, Stockholm, Mariehamn, Göteborg, Tromsø, Tórshavn, Reykjavik, København och Nuuk.

Subtales - arior från medelklassen

PRETTY SUBFRAU
Regi och scenografi: Öllegård Goulos från Sverige.

Affisch PRETTY SUBFRAU

Pretty Subfrau är en sexig lek med könsroller som blandar det som uppfattas som manliga och kvinnliga uttryck för sexualitet. Don Juan är mannen som äter kvinnor till frukost, mannen som tar allt han vill ha, som struntar blankt i både himmel och helvete.                      
- Jaha Säger vi
Ge oss istället något nytt
- ge oss:
Pretty Subfrau - Vi lever våra egna himlar eller helveten och bestämmer själva hur vi skall tugga eller tuggas. Vi dansar när det oss behagar - som centrum är våra egna universum - stjärnorna på himlavalven - vi är allt och inget och det på en och samma gång. Vi är Subfau - Pretty Subfrau!"

”Pretty Subfrau” turnérade i Malmö, Köpenhamn, Tórshamn, Göteborg, Oslo, Stockholm, Helsingfors och Helsingör hösten 2007. Föreställningen bjöds in och spelades två gånger under Tampereen Teatterikesä augusti 2008.
PRETTY SUBFRAU
Regi och scenografi: Öllegård Goulos från Sverige.
THE SUBFRAU ACTS
Koreografi/Regi:
Akt I "Stay with me" ARJA TIILI från Finland.
Akt II "The Papier Maché" SASHA PEPELYAEV från Ryssland.

The Subfrau Acts - från hiphopdiscopopmusicalmix till hemligheter invävda i papper.

The Subfrau Acts är en föreställning om konsten att vara kvinna. Eller om att få slippa vara det. Koreograferad av en av Finlands nu hetaste unga koreografer Arja Tiili och av den välrenommerade ryske koreografen Sasha Pepelyaev. Koreograferna fick varsin akt med samma utgångspunkt: Vad är en kvinna? Hur kan hon gestaltas på teaterscenen? Vad händer om vi lämnar de traditionella könskoderna? Resultatet är två akter, två vitt skilda tolkningar av samma tema. Kom och bli förrvirrad!

”The Subfrau Acts” turnérade i Helsingfors, Åbo, Vasa, Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Köpenhamn och Reykjavik våren 2005. Under hösten 2005 spelades föreställningen på Ateneum i Helsingfors och på Teaterhögskolan i Stockholm. Våren 2006 spelades den under Vinterlysfestivalen på Nordland Teater i Mo i Rana, och i juni på Hangö Teaterträff.
THE SUBFRAU ACTS
Koreografi/Regi: Akt I "Stay with me" ARJA TIILI från Finland. Akt II "The Papier Maché" SASHA PEPELYAEV från Ryssland

SVENSEXA FÖR DICK
Manus: Anders Larsson Regi: Jonte Ramsten

Sex killar sitter i en lägenhet och väntar på sin gamle gode vän Dick. De har samlats för att hjälpa honom med att flytta. Tiden går. Dick kommer inte. Gång på gång träffas Jiri, Benny, Janne, Adam, Antoni och Öde och varje gång blir de besvikna. Och nu ska han plötsligt gifta sej. De ställs inför uppgiften att ordna en svensexa för Dick som tydligen ska gifta sig med Anna Steen från statistikcentralen. Idéerna om vad man kunde utsätta Dick för är lika många som lågsinta och allt skulle gått vägen om det inte vore för bussolyckan, Jesu ankomst och kusinen, Lena Steen.

"Svensexa för Dick" är en komedi där sex män sitter och väntar, dömda att filosofera kring livet och dess mysterier. Svensexa för Dick handlar om män.

"Svensexa för Dick" turnérade i Helsingfors, Vasa, Göteborg, Malmö och Oslo i augusti 2003. 2004 omarbetades föreställningen och spelades i Helsingfors och på seminariet KØN I SPIL i Köpenhamn.
SVENSEXA FÖR DICK
Manus: Anders Larsson Regi: Jonte Ramsten

THIS IS NOT MY BODY
Text och regi: SUBFRAU och André Wickström.

Föreställningen där Micke, Pelle, Råttan, Siggi, Antti och Marcel åker ut på turné i tron att deras genombrott som cabaretartister väntar. I stället tar de oavsiktligt av sig för mycket kläder, i sin iver att vinna publikens hjärtan. Stripteasen avslöjar saker grabbarna i sina vildaste fantasier aldrig kunnat drömma om.

En show som stjäl manlighet från män och berövar kvinnor all kvinnlighet.

En show som klär av sig två gånger för mycket.
"This is not my body" inbjöds till festivalen Go Drag och spelades i juli 2002 på Kunsthaus Tascheles i Berlin. 2004 gavs en bearbetad versin av föreställning på Island, i Helsingfors och i Malmö samt på seminaret KØN I SPIL i Köpenhamn.
THIS IS NOT MY BODY

Text & regi: SUBFRAU & André Wickström
KRAVATTKONTROLL
Text och regi: SUBFRAU.

Halsbrytande och egensinnig krogshow där vi återser männen från "X och Y". Denna gång är de ute på en storslagen (?) turné med en föreställning där ingenting fattas.

Som fullfjädrade artister duperar de publiken med luftgitarrsolon, köksskola, offentliga sammanbrott, Elvis Presleyimitationer och något bisarra kohistorier.
Vad de inte räknat med är den iskalla tyska kvinna som beslutat sig för att förfölja dem.

"Kravattkontroll" inbjöds till Haparanda/Torneås Internationella Kvinnoteaterfestival 2001 där uppsättningen vann Publikpriset, samt till Hangö Teaterträff 2001.KRAVATTKONTROLL
Text & regi: SUBFRAU

X och Y
text & regi: subfrau & Diane Torr

Drag-kingshow med manlighetens extremer som tema. Möt männen du förträngt att du träffat - självgoda, karga, infantila, misslyckade och aggressiva men alltid oemotståndligt sexiga.

x och y
Se dem fastna i hissen, hör dem berätta om den första stora kärleken eller diskutera bröststorlek, njut av skönsången och, framförallt, bli dödligt förälskad...

"X och Y" har spelats på Teaterhögskolan samt på flera krogar runtom i Helsingfors.
Läs mera under pressklipp.
X och Y
text & regi: subfrau & Diane Torr

MEN JAG HITTADE ANDRA PLATSER ATT SVIMMA PÅ
text & regi: subfrau, harriet sevelius & Liisa Pentti

Åtta blivande brudar gör sig redo för den största föreställningen i livet. Allt måste stämma inför bröllopsdagen, kvinnlighetens stora examensdag.

Men är brudarna verkligen redo?

En helaftonsföreställning om konsten att bli kvinna.
Vad gör man till exempel med en kropp som envisas med att svettas hela tiden?
Vad är kama sutra för metod och är den effektiv?
Vad händer om brudgummen förvandlas till en makrill?
Och vad är det egentligen som händer på det löpande bandet i den hemliga BrudFabriken?

"men jag hittade andra platser att svimma på" har spelats på Teaterhögskolan i Helsingfors.
Läs mera under pressklipp.MEN JAG HITTADE ANDRA PLATSER
ATT SVIMMA PÅ
text & regi: subfrau, harriet sevelius & Liisa Pentti

UTMÄRKELSER OCH PRISER
 

2006: STINA KROOK STIPENDIET
HELSINGFORS. 10 000 €.

År 2006 hade expertpanelen för teater valt att fokusera på begreppet gränsöverskridande: ”Årets pristagare är alla gränsöverskridande. De har alla på sitt sätt aktivt strävat till att utvidga gränserna för det vi trodde var vårt, och passade för oss. De har följt en inre övertygelse, strävat att förändra, utvidga vårt kulturella rum. De har förändrat vår- och kanske också någon annans-bild av vad vi är."

2001: PUBLIKPRISET FÖR INTRNATIONELLA KVINNOTEATERFESTIVALEN
Tornio/Happaranda, för föreställningen ”Kravattkontroll”.


MOTIVERING STINA KROOK STIPENDIET


"Teatergruppen Subfrau har alltsedan gruppen startade år 2001, i sin konstnärliga verksamhet konsekvent fokuserat på frågan om kvinnligt och manligt i samhället och genom sin verksamhet synliggjort könsbundna mönster inom teatervärlden inte minst i Svenskfinland.

I en kultur, där teatern numera väldigt sällan bekänner färg, eller ens hittar en färg att bekänna, utgör Subfrau ett viktigt undantag. Gränsöverskridande är också gruppens medvetna satsning på internationalitet. Medlemmarna resenterar alla de nordiska länderna."