Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

l START l BAKGRUND l PRODUKTIONER l WORKSHOP l ENSEMBLE l PRESS l "ETT EGET RUM" l KONTAKT lTHIS IS NOT MY BODY
Text & regi: SUBFRAU &
André Wickström

2001
SUBFRAU bildades av 8 kvinnor från Finland, Sverige, Norge och Island. Alla klasskamrater på Teaterhögskolan i Helsingfors. SUBFRAU kom till p g a brist på jämställdhet inom skådespelarutbildningen och teatervärlden, blandat  med lyckligt nyfödda dragkings efter workshop med Diane Torr samt en dos av separationsångest efter avslutad utbildning. Raskt  anmälde vi oss till Kvinnoteaterfestivalen i Tornio-Happaranda, besökte Nygrénska stiftelsen och grät inför dess styrelse tills vi fick pengar till resan. Sen snickrade vi ihop dragking-showen ”Kravattkontroll” på fyra dagar, spelade i ett öltält som blåste ner, men fick ändå publikpriset.

2002             
Inbjudna till den internationella Dragkingfestivalen GO DRAG! i Berlin. Repade två helger i Helsingfors i en rutten källare med halv ensemble. Reste till Berlin med ett antal scener ännu inte sammanfogade, men vi visste att vi skulle göra nakenfinal. Väl framme repade vi tre dygn i sönderskjuten lägenhet och gjorde en flyktplan om att springa nakna över Alexanderplatz med arga dragkings från hela världen i hälarna.

2003
Såg filmen Oceans 11 och ville genast bli män som begår brott. Pjäsbeställning gick till Anders Larsson, med titelförslag: ”Let’s have Chinese”. Det blev ”Svensexa för Dick” – om 6 pojkar som fixar svensexa för kompisen Dick - allt går inte som planerat. Vi har ännu inte helt fattat vad pjäsen egentligen handlade om....

2004
Gästspelade med ”This Is Not My Body” på Stadsteatern i Reykjavik och hade vår första runkare i publiken.

subfrau

2005
Publikreaktionerna på ”Svensexa för Dick” handlade mycket om att sortera när vi gjorde manliga / kvinnliga gester, och många upprördes över kombinationen pålimmat skägg – kvinnliga rörelser. Vi bestämde oss för att göra en dansförställning där vi blandade så kallade manliga och kvinnliga uttryck. Resultatet blev The SUBFRAU Acts.

2006
Mottog Stina Krook-priset och kunde därmed betala våra skulder efter The SUBFRAU Acts.

2007
Ville göra en föreställning där vi är kvinnor.  En typisk reaktion när man berättar om SUBFRAU är: ”Men män och kvinnor är ändå olika, fysiskt och psykiskt. Mannen är jägaren, Kvinnan är bytet.” Vi vill komma åt roten till skillnaderna – sexualiteten, och göra en föreställning som presenterade nya bilder av kvinnlig sexualitet. Regissören Öllegård Goulos kontaktades och föreställningen ”Pretty SUBFRAU” föddes.

Katja Turpeinen börjar arbetet med en dokumentärfilm om SUBFRAU.

2008
”Pretty SUBFRAU” gästade Tampereen Teatterikesä/Tammerfors Teatersommar.

2009
”Pretty SUBFRAU” blev inbjuden till Ruhrfestspiele i Tyskland, men var tyvärr tvungen att tacka nej pga annat liv som skulle genomföras.

2010
SUBFRAU planerar att spela in film i Finland. Producent är Kinoproductions OY.

2011
SUBFRAU planerar att fira sitt 10 årsjubileum med att göra en ny föreställning, SUBFRAUs hittils största produktion: ”SUBFRAU TALES - en opera om städning” Premiär i Helsingfors 8. mars 2011.